Home Nunta Pe ce mână se poarta verigheta?

Pe ce mână se poarta verigheta?

by admin@nunta

Verigheta este un simbol al iubirii și un accesoriu pe care cuplul îl poartă toată viața, din momentul în care și-au unit destinele. Purtarea verighetei este o tradiție veche, păstrată cu sfințenie de toate persoanele care se căsătoresc. 

Ce semnificații are o verighetă?

Simbolistica acestei bijuterii de aur este una inedită și profundă, iar semnificațiile principale sunt următoarele:

  • simbol al perfecțiunii, al atemporalității și al eternității, datorită formei sale de cerc;
  • legătura indestructibilă și angajamentul unul față de celălalt al persoanelor care le poartă;
  • conexiunea permanentă la nivel spiritual dintre soț și soție;
  • respectul față de partener.

Pe ce mână se poartă verigheta și de ce?

Una dintre cele mai frecvente nelămuriri ale persoanelor care se află pe punctul de a se căsători, este legată de purtarea acestei bijuterii prețioase, încărcată de semnificații. În majoritatea culturilor, verigheta se poartă pe inelarul mâinii stângi. 

 

Acest obicei s-a păstrat din timpurile vechi și până în prezent. Conform unei superstiții din cultura românilor, degetul inelar de la mâna stângă este conectat direct la inimă printr-o venă supranumită vena iubirii sau vena amoris, în latină. În cultura chinezească, inelarul mâinii stângi este degetul partenerului de viață. 

 

Cele mai citite articole

Această normă este respectată și în cultura română, iar mirii proaspăt căsătoriți poartă verigheta numai pe inelarul mâinii stângi. Cât despre ziua nunții, în momentul schimbului de verighete unele mirese își mută inelul de logodnă pe mâna dreaptă pentru a face loc verighetei și pentru a îndeplini ritualul, urmând ulterior să le poarte pe amândouă pe același deget al mâinii stângi. Obiceiul de a purta verigheta pe mâna stângă poate fi uneori încălcat din motive estetice sau de confort.

Există excepții de la norma culturală a purtării verighetei pe mâna stângă?

În unele țări, precum India, Austria, Polonia, Ungaria, Spania, Norvegia, verigheta se poartă pe inelarul mâinii drepte. Acest lucru ține de tradițiile de nuntă și de cultură. Indiferent de mâna pe care aleg să poarte inelul, majoritatea persoanelor căsătorite respectă obiceiul de a-l purta pe al patrulea deget, și anume inelarul. 

  

Deși anatomia a demonstrat că miturile egiptene și romane cu privire la vena iubirii sunt doar legende, mulți preferă să păstreze valoarea simbolică pe care generațiile trecute au desemnat-o inelarului mâinii stângi. Orice mână ar alege, verigheta rămâne un simbol al angajamentului dintre cei doi și al iubirii care îi leagă. 

 

Pe lângă aceste obiceiuri culturale, există și numeroase superstiții despre verighete, care însă rămân la stadiul de mituri:

  • persoanele care își dau verigheta împrumut altcuiva o să aibă ghinion în căsnicie;
  • dacă o persoană își dă jos verigheta și o dă altcuiva, distruge legătura dintre ei;
  • pierderea verighetei este un semn rău, ce prevestește divorțul sau nefericirea;
  • verigheta nu trebuie dată jos niciodată;
  • verigheta trebuie aleasă împreună cu viitorul partener pentru o căsnicie fericită.

Cele mai citite articole

O sa-ti placa: