Soarele este sursa de energie verde prin excelenta, iar panourile fotovoltaice si solare sunt cel mai bun mod de utilizare. Instalarea panourilor fotovoltaice in locuinta dumneavoastra poate ajuta la reducerea costurilor energetice , atat pentru iluminat, cat si pentru incalzire, diminuand totodata impactul asupra mediului.
Energia solara este considerata din ce in ce mai mult ca sursa regenerabila si curata, nu doar pentru producerea de energie electrica, ci si pentru producerea de caldura si apa calda menajera.
In acest context, deci, importanta si difuzarea modulelor solare si fotovoltaice este in crestere, doua tehnologii complet diferite pe care este important sa le cunoastem bine. Sunup.ro va prezinta diferentele si avantajele acestor doua sisteme, pentru a intelege pe care sa alegem intre panourile solare sau fotovoltaice.
Diferenta dintre panourile fotovoltaice si panourile solare
Atat panoul solar termic, cat si modulul fotovoltaic folosesc lumina soarelui pentru a produce energie, dar o fac in scopuri diferite.
Un sistem solar termic foloseste radiatia solara pentru a produce energie termica , adica caldura, destinata producerii de apa calda menajera. Prin urmare, acest sistem poate inlocui boilerul sau boilerul pe gaz , oferind o alternativa ecologica de a avea apa calda disponibila pentru uz casnic fara emisii directe de gaze cu efect de sera.
Panourile solare termice sunt echipate cu un rezervor, numit boiler, care contine apa care trebuie incalzita prin fluidul calofer. Pentru o casa in care locuieste un nucleu familial format din 2 sau 3 persoane, un singur panou cu boiler de 200 de litri este suficient pentru a satisface necesarul menajer de apa calda menajera.
Cele mai citite articole
Un sistem fotovoltaic, pe de alta parte, exploateaza intotdeauna energia luminii solare, dar in acest caz pentru a produce energie electrica prin celule fotovoltaice de siliciu. Panourile fotovoltaice au functia de a transforma radiatia solara incidenta pe panouri in energie electrica. Energia produsa este transportata catre invertorul fotovoltaic , pentru a-l face compatibil cu cel al retelei electrice domestice.
Invertorul, de fapt, are sarcina de a transforma curentul continuu, provenit de la panoul fotovoltaic, in curent alternativ, cu caracteristici adecvate utilizarii in reteaua locuintei. Unele sisteme fotovoltaice sunt echipate cu stocare a energiei , un sistem de acumulare care permite stocarea surplusului de energie electrica produsa.
Panourile fotovoltaice sunt mult mai usoare decat cele solare termice, in special modelele de ultima generatie din siliciu monocristalin. Cu toate acestea, aceste module ocupa mai mult spatiu , de fapt, pentru a construi un sistem casnic traditional de 3 kWh, este nevoie de o suprafata de aproximativ 17 metri patrati.
Panouri fotovoltaice sau solare: avantajele panourilor fotovoltaice si solare impreuna
Instalarea impreuna a panourilor solare si fotovoltaice are multe avantaje, dar cu diferente. Trebuie retinut ca, dupa cum am mentionat, cele doua sisteme indeplinesc functii diferite: panoul fotovoltaic produce energie electrica, in timp ce panoul solar termic genereaza apa calda.
Totusi, daca in loc sa alegeti intre un panou solar sau fotovoltaic sunt instalate ambele tehnologii verzi, este posibil sa aveti la dispozitie apa calda menajera in mod ecologic si fara emisii de gaze cu efect de sera in atmosfera, precum si energie electrica verde produsa dintr-o sursa regenerabila si curata ca soarele.
Trecand la principalele avantaje ale energiei fotovoltaice si solare termice:
- – panourile solare termice au o eficienta de 80%, in timp ce panourile fotovoltaice absorb radiatia solara intre 8% si 20% in functie de tipul de panou ales;
- – panourile solare termice au o durata de viata de aproximativ 20 de ani, in timp ce panourile fotovoltaice pot rezista chiar si pana la 30 de ani;
- – un panou solar termic poate fi instalat in orice punct al unei cladiri, fara a prejudicia expunerea sudica care permite o mai buna absorbtie a radiatiei solare si este ideal si pentru cei care nu dispun de un spatiu foarte mare,
- – indispensabil in schimb pentru amplasarea panourilor fotovoltaice care necesita o suprafata mult mai mare.
In general, ambele sisteme permit economii la factura de energie si o mai mare durabilitate a mediului . Nu in ultimul rand, ambele imbunatatesc clasa energetica a cladirii si, prin urmare, si valoarea proprietatii.