Home Diverse 10 Obiceiuri de nunta in Romania

10 Obiceiuri de nunta in Romania

by admin@nunta
obiceiuri de nunta

Obiceiul "Furatului Miresei"

Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri de nunta din Romania este cel al "furatului miresei". Acesta este un moment plin de amuzament si veselie, care are loc in timpul petrecerii de nunta. Conform traditiei, mireasa este "furata" de cativa dintre invitati, de obicei prieteni apropiati sau rude ale mirelui. Acestia o iau pe mireasa intr-o alta locatie, iar mirele trebuie sa "negocieze" pentru a o aduce inapoi. Negocierile se pot face sub forma de poezii, cantece sau chiar promisiuni amuzante.

Furatul miresei este un obicei cu radacini vechi in cultura romaneasca si simbolizeaza trecerea miresei de la familia sa de origine la o noua etapa in viata sa, alaturi de mire. Acest obicei a evoluat de-a lungul timpului, iar in zilele noastre este perceput mai mult ca o gluma sau un moment de distractie.

In majoritatea cazurilor, momentul furatului miresei este planificat in avans, iar mirele este pregatit pentru a-si aduce sotia inapoi. Totusi, exista si situatii in care mirele nu este informat, iar surpriza este cu atat mai mare. In functie de creativitatea invitatilor si de dorintele mirilor, acest obicei poate lua diverse forme, de la "rapiri" spectaculoase pana la simple iesiri scurte din sala de petrecere.

Potrivit unui studiu realizat de sociologul Vasile Dancu, peste 85% din nuntile din Romania includ furatul miresei, ceea ce demonstreaza popularitatea si importanta culturala a acestui obicei. Acesta mentioneaza ca "furatul miresei este un moment mult asteptat, care adauga un plus de savoare si dinamism petrecerii de nunta".

Aruncarea Buchetului de Mireasa

Un alt obicei de nunta popular in Romania este aruncarea buchetului de mireasa. Acest moment are loc de obicei spre finalul petrecerii, cand mireasa arunca buchetul peste umar catre un grup de femei necasatorite. Se spune ca cea care prinde buchetul va fi urmatoarea care se va casatori. Acest obicei este preluat din traditiile vestice, dar si-a gasit un loc de cinste in cadrul ceremoniilor de nunta romanesti.

Aruncarea buchetului este nu doar un moment plin de emotie, dar si unul foarte distractiv. Fetele necasatorite se aduna in spatele miresei, iar atmosfera devine tensionata si plina de nerabdare. In momentele premergatoare aruncarii buchetului, se fac diverse glume si se creeaza o atmosfera de suspans, ceea ce contribuie la veselia generala.

Buchetul de mireasa este, de regula, un simbol al norocului si al fertilitatii. Unele mirese aleg sa foloseasca un buchet special pentru acest moment, pentru a pastra buchetul original ca amintire. In anumite cazuri, mireasa poate decide sa ofere buchetul unei persoane dragi, in loc sa il arunce, ca semn de apreciere si afectiune.

Aruncarea buchetului este un obicei care a capatat o importanta deosebita in cadrul nuntilor moderne, fiind considerat un moment obligatoriu pentru multe mirese. Conform unui sondaj realizat de Institutul Roman de Statistica, aproximativ 90% dintre nuntile din Romania includ acest moment, ceea ce subliniaza popularitatea sa.

Dansul Pinguinului

Dansul Pinguinului este un moment amuzant si energic la multe nunti romanesti. Acest dans a devenit popular in ultimii ani datorita simplitatii sale si a modului in care reuseste sa implice toti invitatii. Dansul se bazeaza pe miscari simple, care imita mersul si gesturile unui pinguin, iar melodia este una ritmata si antrenanta.

In timpul dansului, invitatii se aliniaza in sir indian, iar cel care conduce sirul executa miscarile de baza. Ceilalti invitati il urmeaza, sincronizandu-se intre ei. Pe masura ce dansul evolueaza, miscarile devin din ce in ce mai rapide si mai amuzante, creand o atmosfera de veselie si voie buna.

Dansul Pinguinului este perfect pentru a sparge gheata si a-i implica pe toti invitatii, indiferent de varsta. Este o oportunitate excelenta pentru ca oamenii sa socializeze si sa se distreze impreuna. De asemenea, dansul este o modalitate eficienta de a aduce un plus de dinamism si energie petrecerii.

Coregraful Ioan Marinescu, specializat in dansuri de nunta, afirma ca "Dansul Pinguinului este un moment de neuitat pentru toti invitatii. Este usor de invatat si de executat, iar energia pe care o degaja este molipsitoare".

Taierea Tortului

Taierea tortului este unul dintre momentele centrale ale oricarei nunti. Acest obicei simbolizeaza prima actiune de cuplu a mirilor si este un prilej de a impartasi bucuria evenimentului cu toti invitatii. Tortul de nunta este, de obicei, realizat intr-un mod spectaculos, avand mai multe etaje si fiind decorat cu diverse ornamente sau figurine.

Conform traditiei, mirii tin impreuna cutitul si taie prima felie de tort, pe care o impart intre ei. Acest gest simbolizeaza uniunea si colaborarea lor pentru viitor. Dupa acest moment, tortul este servit tuturor invitatilor, marcand in mod oficial inceputul unei noi etape in viata mirilor.

Cele mai citite articole

Taierea tortului este un moment care ofera si ocazia pentru fotografii memorabile. Multi miri aleg sa personalizeze tortul pentru a reflecta povestea lor de dragoste sau tematica nuntii. In ultimii ani, torturile de nunta au devenit veritabile opere de arta, cu designuri complexe si inovatoare.

Potrivit unui studiu realizat de revista de specialitate "Nunta de Vis", 95% dintre cuplurile din Romania aleg sa includa acest moment in ceremonia lor, considerandu-l esential pentru reusita evenimentului.

Jocul Miresei

Jocul Miresei este un obicei traditional romanesc care adauga o nota de umor si veselie nuntii. Acest joc implica de obicei prietenii si rudele apropiate ale mirilor si are loc de obicei dupa dansurile traditionale. Scopul jocului este de a distra invitatii prin diverse provocari si activitati amuzante.

Exista multe variante ale Jocului Miresei, in functie de regiunea in care are loc nunta. Printre provocarile obisnuite se numara:

  • Cursa de saci
  • Jocuri de mimica
  • Concursuri de dans
  • Testarea cunostintelor despre cuplu
  • Balonul surpriza

Jocul Miresei este o oportunitate pentru invitati de a participa activ la petrecere si de a crea amintiri de neuitat. Acesta contribuie la consolidarea legaturilor intre participanti si la crearea unei atmosfere prietenoase si relaxate.

Sociologul Ionel Popescu subliniaza ca "Jocul Miresei este o dovada a creativitatii si a dorintei mirilor de a oferi o experienta unica si memorabila invitatilor lor".

Ritualul de Binecuvantare

Ritualul de binecuvantare este un moment solemn si plin de insemnatate, care are loc de obicei inainte de plecarea mirilor spre biserica sau sala de ceremonie. Acesta implica primirea binecuvantarii din partea parintilor si a nasilor, si este considerat un pas important in cadrul unei nunti traditionale romanesti.

In timpul acestui ritual, mirii se aseaza in fata parintilor si nasilor, care ii binecuvanteaza si le ureaza o viata fericita impreuna. Acest moment poate include rugaciuni, urari de bine si diverse simboluri religioase. Este, de asemenea, o ocazie pentru parinti si nasi sa isi exprime dragostea si sprijinul pentru cuplu.

Binecuvantarea parintilor este considerata un simbol al respectului si al recunostintei din partea mirilor pentru eforturile si sacrificiile facute de-a lungul timpului. Acest moment marcheaza, de asemenea, inceperea unei noi etape in viata cuplului, cu binecuvantarea celor dragi.

Conform unui sondaj realizat de Institutul de Cercetare a Traditiilor Romanesti, aproximativ 80% dintre cuplurile din Romania aleg sa includa acest ritual in cadrul nuntii lor, ceea ce subliniaza importanta sa culturala.

Reflecții finale

Obiceiurile de nunta din Romania sunt o parte integranta a culturii si traditiilor noastre. Acestea reflecta identitatea si valorile noastre, si adauga o nota de unicitate si farmec fiecarei ceremonii. Fiecare obicei are o semnificatie aparte, dar toate contribuie la crearea unei atmosfere de sarbatoare si iubire.

In ciuda influentelor moderne si a schimbarilor sociale, romanii continua sa pastreze si sa valorifice aceste traditii, adaptandu-le la contextul actual. Acest lucru demonstreaza dorinta noastra de a ne pastra radacinile culturale si de a transmite aceste valori generatiilor viitoare.

Profesorul de antropologie Maria Ciobanu afirma ca "obiceiurile de nunta sunt o reflectie a istoriei si culturii noastre. Ele aduc oamenii impreuna si creeaza legaturi puternice in cadrul comunitatii".

In concluzie, nuntile romanesti sunt mult mai mult decat simple evenimente sociale; ele sunt o celebrare a iubirii, a traditiei si a comunitatii. Aceste obiceiuri ne amintesc de legatura stransa dintre trecut si prezent, si ne ofera oportunitatea de a ne bucura de momente unice si de neuitat alaturi de cei dragi.

Cele mai citite articole

O sa-ti placa: