60 ani de căsătorie – Nunta de ametist. Aceasta inseamna, povestea ametistului trimitand la cumpatare si piatra fiind intotdeauna asociată cu dreapta masura, cu refuzul excesului.
Fiecare an care trece de la nunta poarta o denumire. Ca e de hartie, de lemn, de panza, an de an aniversarea nuntii reprezinta o buna ocazie de rememorare a clipelor frumoase. In popor, aproape fiecare an de casnicie poartă o denumire simbolica. Pana la 20 de ani, an de an, exista cate o denumire pentru aceasta aniversare. Apoi, totul se ”masoara” in decenii ce trec peste momentul nuntii. Aniversarea nuntii a inceput inca din Evul Mediu. Atunci se serba doar implinirea a 25 de ani, respectiv 75 de ani de casnicie. Sotul ii punea sotiei pe cap o coroana de argint, la aniversarea celor 25 de ani, si de aur la implinirea a 50 de ani de casnicie.
Stiti bine ca exista nume traditionale pentru unele dintre nunti. De exemplu, implinirea a 50 de ani de casatorie este numita „Aniversarea nuntii de aur” sau pur si simplu „o aniversare de aur” sau „Nunta de aur”. La modul general vorbind, dupa primul an de casatorie se sarbatoreste nunta de hartie, dupa 5 – nunta de lemn, dupa 10 – nunta de tinichea, dupa 25 de ani – nunta de argint, dupa 50 de ani, asa cum am specificat deja – nunta de aur, dupa 75 de ani – nunta de diamant. Fiecare „material” are o semnificatia sa in aniversarea casatoriei.
Aniversarea a 60 de ani de casatorie e considerata una dintre cele mai frumoase si mai rare aniversari. Si este foarte frumoasa celebrarea celor care si-au daruit atata timp din viata unul celuilalt cu dragoste neconditionata. Cel mai frumos cadou pe care i-l poti face este să-i spui celuilalt ca il iubesti. De asemenea acelasi sfat pentru cei apropiati cuplului ce isi aniverseaza casatoria dupa 60 de ani: sa le spuna ca ii iubesc. Iubirea este cea care i-a tinut impreuna 60 de ani, iar nunta de ametist este o ocazie deosebita si trebuie marcata intr-un mod la fel de deosebit.
Nunta de ametist – Simbol al trainiciei
Crestinii obișnuiesc ca, la acest prilej, sa reconstituie oarecum nunta care le-a unit destinele de la început, respectand, in mare parte, cam aceleasi traditii, cu straie speciale, nasi, invitati si toate celelalte. Ce difera este doar materialul din care sunt confectionate verighetele desigur. Celebrarea a 60 de ani de casnicie poate reprezenta si ea o nunta in toata regula. Numai ca nu vorbim despre o noua nunta sau cununie religioasa, ci un moment in care sotii vin sa-i multumeasca lui Dumnezeu pentru dragostea lor si pentru trainicia ei. Oferindu-si noi simboluri, din ametist de data aceasta. Acelasi lucru se intampla si in cazul nuntii de aur – dupa 50 de ani si a celei de diamant – după 75 de ani de casnicie.
Ce simbolizeaza ametistul
Cele mai citite articole
Ametistul este considerata una dintre cele mai frumoase pietre semipretioase. Datorita culorii sale spectaculoase, care poate varia de la violet la purpuriu, aceasta piatra semipretioasa este una dintre cele mai valoroase varietati de cuart. Unii sustin ca ametistul poate transforma energia in iubire, poate combate stresul si poate induce purtatorului o stare de liniste sufleteasca. Cuvantul a-methystos are la baza cuvantul grecesc „methy” care inseamna „vin”, alte surse consemneaza ca ametistul vine de la „amethustos” ce inseamna cel-ce-nu-e-beat. In general, ametistul era purtat la vedere pentru ca avea functii profilactice si de protectie impotriva vrajitoriei si a gandurilor negre. De asemenea, grecii credeau ca aceasta piatra semipretioasa are rolul de a tine la distanta atat prietenii falsi, cat si hotii.
In Antichitate, pe lista celor mai rare pietre se afla ametistul, iar in anumite religii, acesta are o incarcatura spirituala deosebit de puternica. De pilda, in India era considerata piatra brahmanilor, pentru celti era „piatra druizilor”, iar budistii ii atribuiau capacitati de purificare, astfel era considerata prin excelenta „piatra evolutiei pe treptele spiritualitatii”.
In trecut, era supranumita piatra episcopala deoarece era daruita episcopilor crestini atunci cand erau investiti. Se spune ca preotii erau feriti de vicii, iar aceasta nestemata ii ajuta sa-si respecte juramantul de castitate. De asemenea, ametistul reprezenta in multe culturi pietatea, smerenia si sinceritatea. Se mai spune ca Sfantul Valentin este asociat de multe ori cu aceasta nestemata, datorita capacitatii sale de purificare spirituala la cel mai inalt nivel. Unii oameni considera ca poate transforma energia in dragoste. De altfel, se considera ca poate fi purtata ca o amuleta datorita atributelor de protectie pe care le poseda.
Legenda ametistului
Una dintre versiuni sustine ca frumoasa Amethysta a dorit sa ramana pura astfel ca nu a raspuns rugamintilor staruitoare a lui Bachus, Zeul Vinului. Diana, zeita vanatorii, a transformat-o intr-un cristal de cuart. Legenda mai spune ca Bachus a turnat vin peste cristal, dandu-i nuanta de violet.
O alta varianta a legendei sustine ca Dionysos, suparat din cauza insultelor primite de la un muritor a jurat ca prima persoana care ii va iesi in cale va fi sfasiata de tigri. Astfel Amethystos, o frumoasa tanara care mergea catre altarul zeitei Artemis pentru a-i aduce ofrande ii apare in fata. Zeita o transforma intr-o statuie de cuart pur, Dionysos toarna vin peste statuie, iar aceasta capata culoarea specifica ametistului.
Nunta de ametist si culoarea cadourilor
E bine de stiut ca, daca doriti sa faceti celor care isi aniveseaza nunta de ametist cadouri in culoarea acestei pietre, ametistul are mai multe nuante. In conceptia grecilor, ametistul aducea multă dragoste si fericire persoanelor care purtau bijuterii impodobite cu o astfel de piatra.
Unele surse consideră ca in functie de nuantele de culoare, ametistul se poate imparti in mai multe categorii:
- Ametistul lavandă (violet) – se spune ca aduce lumină si dragoste. Face legătura intre inimă si vorbire. Dacă culoarea este mai deschisa, unii considera ca faciliteaza activitatea cerebrala.
- Ametistul Chevron sau Marmorat are capacitati de stimulare a sistemului imunitar. Unii relateaza ca acest tip de ametist poate contribui la gasirea unei soluții la orice problema. De asemenea, poate ajuta la eliminarea stresului.
- Ametistul ananas are un rol esential in ceea ce priveste stimularea imaginatiei.
- Ametistul lila care are o nuanta pala – este extras din zona Maramuresului, are o vibratie inalta si subtila, armonizatoare.
- Ametistul verde (vermarin) mai este denumit si Prasiolitul, denumire de origine greaca ce provine de la cuvintele „prason” – „praz” și „litos” – „piatra”.