Atunci când se vorbește despre lumină, distincția este clară: lumină naturală vs. lumină artificială. Dar în spatele acestor concepte sunt atâtea lucruri! Lumina naturală este cea care vine de la soare. Asta este intuitiv. Lumina artificială provine de la becuri. Dar asta nu este tot ce ar trebui să știi despre ea.
Lumina artificială este compusă din lumina pe care o vedem cu toții, precum și din radiații ultraviolete (UV) și infraroșii (IR). Printre oameni există îngrijorarea că nivelurile de emisie ale unor becuri ar putea fi dăunătoare pentru piele și ochi. Dar ceea ce este mai puțin cunoscut este faptul că atât lumina artificială, cât și cea naturală deopotrivă, pot perturba ceasul biologic al corpului și sistemul hormonal. Acest lucru poate cauza probleme de sănătate. Componentele ultraviolete și albastre ale luminii au cel mai mare potențial de a provoca ceva rău pentru organism.
Având în vedere toate acestea, creatorii becurilor LED au decis să elimine de tot cele două componente pentru ca acestea să ofere o „lumină sănătoasă” pentru oameni. Dat fiind faptul că o parte dintre apartamentele moderne tind să fie ușor întunecoase, este nevoie de cât mai multă lumină pentru ca organismul să nu fie dat peste cap. Și pentru aceasta, becurile LED sunt soluția.
4 motive pentru care becurile LED se încadrează la categoria „lumină bună”
Sunt multe motive pentru acest lucru. De menționat faptul că astfel de LED-uri se găsesc sub multe forme. Bec de sine stătător, benzi, panouri sau lustre cu LED. Fiind diversă piață, poți găsi cu ușurință ceea ce se potrivește încăperii tale.
- Nu emană căldură. Pentru că nu au acele componente de radiații ultraviolete și infraroșu, LED-urile nu emană deloc căldură. Asta le face să fie sigure și pentru tine, dar și pentru mediu. Dacă vrei să accentuezi un perete, o formă sau culoare din încăpere, poți opta pentru benzile cu led. Și acesta este doar unul, poate cel mai estetic, dintre avantajele benzilor cu led. Pe site-ul LED-zone.ro vei găsi astfel de benzi și multe altele. Le poți folosi liniștit peste un obiect decorativ sau peste o placă de tavan fals. Acestea nu vor fi deloc afectate. Nu se vor schimba la culoare, nefiind emisă căldură ca de la un bec obișnuit.
- Iluminare eficientă. Chiar dacă folosești o cantitate mică de LED-uri poți ilumina foarte frumos și calitativ locuința. Ele sunt fabricate astfel încât să se pornească și să se oprească instant fără să se ardă.
- Instalare fără accidente. Astfel de LED-uri, în special benzile cu LED, sunt foarte ușor deinstalat. Sunt disponibile mai multe tipuri, designuri, ceea ce le face ușor de potrivit cudesignul casei tale. Nu trebuie să-ți faci griji legate de temperatura din casă sau de faptul că te vei arde dacă le montezi aprinse. Ele nu sunt afectate de nicio condiție de mediu.
- Sunt soluții smart. Ne apropiem din ce în ce mai mult de era în care majoritatea caselor se bucură de sisteme smart automation. Ei bine, LED-urile fac parte din toate aceste sisteme. Ele sunt soluții pentru un iluminat smart, reprezentând iluminatul viitorului, cu siguranță. Avantajul mare este că multe dintre ele pot fi controlate de pe aplicații: pornire, oprire, lumină puternică sau mai puțin intensă.
Așadar, iluminarea pe care o alegem în locuință contează. Astăzi, lumina face mult mai mult decât să ne lumineze calea. Poate ușura impactul nostru asupra mediului, poate face împrejurimile noastre mai sigure sau poate crește confortul și productivitatea oricărui spațiu interior.
Sursă foto: freepik.com.