Atunci cand te decizi sa iti construiesti un business, ai nevoie de un partener de afaceri cu acelasi nivel de entuziasm, angajament si implicare ca si tine. Nu este deloc usor sa pui o firma pe picioare, fiindca sunt multe de facut, iar cum doua minti sunt mai bune decat una, in mod clar vrei pe cineva cu care sa ai ceva in comun. Si cum intelegerea si compatibilitatea sunt doua aspecte esentiale pentru succesul afacerii, exista persoane care se gandesc sa porneasca o firma chiar cu partenerul de viata. Cu siguranta, nimeni nu te-ar putea ajuta mai bine decat jumatatea ta. Te-ai gandit, insa, ca, in practica, lucrurile s-ar putea sa nu fie atat de simple? Ei bine, daca iei in considerare o astfel de optiune, iata ce trebuie sa ai in vedere ca sa pornesti o afacere cu partenerul de viata.
Temperamentul fiecaruia
In lumea afacerilor este o vorba care spune sa nu amesteci businessul cu viata personala. In mod clar, o decizie eronata iti va afecta atat relatia de familie cat si compania. Si, totusi, sunt o multime de povesti de dragoste celebre in zona economica internationala care dovedesc fix contrariul: Miuccia Prada si Patrizio Bertelli, John Reed si Cindy McCarthy sau Bill Gates si Melinda French. Cum reusesc oamenii care au ajuns sa fie cunoscuti la nivel mondial sa imbine viata personala cu activitatea profesionala? Unul dintre secrete este sa iei in considerare personalitatea fiecaruia dintre voi. Daca simtiti amandoi nevoia de a lua toate deciziile si de a conduce, fara sa cedati sau sa faceti vreun compromis, mai bine renuntati la ideea de a porni o firma impreuna. Afacerea nu va da roade nici daca partenerului de viata nu-i surade ideea sa nu fie la carma si duceti constant o lupta pentru putere.
Un plan de afaceri bine pus la punct
Orice antreprenor are nevoie de un partener de afaceri care sa-i impartaseasca ideile. De aceea, pentru a stabili traiectoria companiei, trebuie sa porti o discutie sincera cu jumatatea ta ca sa creati un plan de afaceri. Analizati lista firmelor din Romania pentru a lua cea mai bun decizie cu privire la obiectul de activitate, publicul tinta sau actiunile ce vor fi intreprinse in scopul dezvoltarii afacerii. Daca ajungeti la un consens si observi ca aveti asteptari asemanatoare de la acest proiect, este foarte posibil sa reusiti sa comunicati eficient si pe viitor.
Stabileste ce aptitudini va poate aduce succesul
Cele mai citite articole
Este important sa analizati impreuna, daca aveti potential pentru a dezvolta o afacere fructuoasa. Tu iti cunosti foarte bine partenerul de viata, stii care sunt atuurile si lipsurile sale, iar el poate spune acelasi lucru despre tine. Este crucial ca aria ta de experienta sa o completeze pe ce a jumatatii tale, pentru ca afacerea voastra sa urmeze traiectoria corecta. De pilda, unul se ocupa de vanzari si atragerea clientilor, iar celalalt tine sub control angajatii, incasarile si platile. Totodata, pe baza aptitudinilor, este bine sa stabiliti, inca de la inceput, sarcinile fiecaruia dintre voi. Majoritatea afacerilor bazate pe parteneriate au succes daca ambii parteneri isi asuma responsabilitatile, depun efort si iau impreuna decizii care sa dea rezultate.
Atentie la conflicte
Daca iti cunosti foarte bine partenerul de viata si stii ca reusiti, adesea, sa ajungeti usor la un numitor comun, cel mai probabil si in afaceri va veti intelege la fel de bine. Insa, daca abilitatile voastre de comunicare sunt deficitare, nu va fi simplu sa evitati conflictele. Prin urmare, trasati anumite limite si gasiti modalitati prin care sa rezolvati certurile si discutiile in contradictoriu. O tehnica buna ca sa tineti situatia sub control este sa vorbiti acasa despre problemele familiale si la serviciu de aspectele profesionale. Tineti sedinte saptamanale pentru a analiza situatia companiei si incercati sa gasiti metode noi prin care sa atingeti performanta. Important este ca, la finalul oricarei zile, sa nu fiti complesiti de neintelegerile profesionale si sa le duceti acasa.
Un cuplu care stie cum sa ajunga la un compromis va avea mari sanse de reusita in afaceri. Infiintarea unei firme nu trebuie sa reprezinte o lupta in care fiecare incearca sa ia fraiele, si niciunul nu reuseste, ci o calatorie in doi, pe un drum care va poate asigura un venit consistent si multe satisfactii.