Să începem cu începutul: planificarea unei nunți pare copleșitoare, de aceea unele cupluri angajează un profesionist pentru a le gestiona pregătirile de nuntă. Dar există o mulțime de motive pentru care ați decide să vă ocupați singuri de planificare. Poate că lucrați cu un buget restrâns, sau poate că vă încântă ideea de a vă confecționa singuri invitațiile și decorațiunile – în orice caz, puteți cu siguranță să vă planificați singuri nunta visurilor.
Sfaturi pentru planificarea propriei nunți
Organizarea este esențială pentru a menține totul pe drumul cel bun atunci când vă confruntați cu decizii, liste, termene strânse și viața de zi cu zi. Primul pas este să vă acordați mult timp pentru planificarea nunții – aproximativ un an, dacă este posibil. Și nu uitați să vă implicați reciproc, deoarece nunta ar trebui să vă reprezinte pe amândoi, împreună ca un cuplu, și multe tensiuni pot fi evitate în acest fel.
Deci, de unde să începem? Ne-am ocupat de asta și ți-am pregătit 37 de sfaturi, dar să începem cu cel mai important: încercați să vă distrați! La urma urmei, este vorba de nunta voastră. Nu vă pierdeți în detalii și concentrați-vă asupra a ceea ce este cu adevărat important: sărbătoriți dragostea pe care o împărtășiți și vă căsătoriți, înconjurați de prieteni și familie.
Iată cele 37 de sfaturi de top pentru a vă planifica nunta, de la organizare până la înțelegerea cadrului legal și menținerea sănătății mintale:
1 Stabiliți bugetul nunții – și respectați-l!
Bugetul nunții dvs. va fi factorul decisiv în multe din alegerile care urmează, de ar trebui să fie unul dintre primele aspecte pe care le stabiliți. Dacă vreun membru al familiei va contribui, discutați cu toții despre cât vă permiteți să cheltuiți. Dacă plătiți singuri factura, este timpul să vă evaluați atent situația financiară. Echipați-vă cu o doză de realism atunci când vine vorba de alegerea bugetului nunții dvs., deoarece multe cupluri nu realizează întreaga gamă a costurilor implicate. Odată ce aveți acel număr magic, nu-l depășiți!
Nu uitați să alocați o ”marjă de eroare” de 10% pentru acele costuri neașteptate sau schimbări de plan care apar inevitabil.
2 Stabiliți-vă lista de priorități
Determinați împreună care vor fi cele mai importante trei aspecte ale nunții dvs. Este locul sau data specifică a nunții? Vă doriți un anumit fotograf de nuntă sau o formație live? Alegeți aceste trei detalii și fiți dispuși să faceți compromisuri în rest. În acest fel, vă va fi mult mai ușor să respectați bugetul, dar și să vă concentrați eforturile asupra a ceea ce contează cu adevărat.
3 Alegeți stilul nunții
Găsiți câteva surse de inspirație pentru mirese care vă plac mai mult – Pinterest , Instagram, reviste, site-uri de încredere – și începeți să cercetați. Este foarte util să aveți o idee clară despre ce tip de nuntă doriți atunci când începeți să căutați locația ideală sau cele mai potrivite decorațiuni. Creați o colecție de idei care vă inspiră – vă va ajuta să vă dați seama ce stil doriți cu adevărat să aibă evenimentul și să vă respectați prioritățile. Totuși, nu vă copleșiți cu toată inspirația de nuntă care există. Opriți-vă când sunteți siguri ce fel de stil vă doriți și nu încercați să verificați totul iar și iar sperând să găsiți ceva mai bun.
4 Organizați-vă
Încercați să vă adunați toate gândurile, cifrele, listele de cheltuieli, etc., într-un singur loc. Puteți utiliza un carnețel, foi de calcul, Word, Excel, Google Docs sau aplicații specializate, dar cel mai important este să strângeți toate datele și să le găsiți ușor. Pentru cuplurile care aleg să își organizeze nunta fără un planificator sau coordonator profesionist, un ghid de specialitate reprezintă o resursă extrem de utilă în care puteți găsi inclusiv exemple de cronologii și liste de cheltuieli. Astfel de cărți se pot găsi în multe librării și vă pot ajuta să înțelegeți mai bine și să acordați prioritate obiectivelor fără a fi copleșiți de toate dintr-o dată.
5 Implicați-vă reciproc
Nu trebuie să simți că ești singur în acest proces de planificare a nunții. Consultați-vă cu partenerul dvs. pe parcurs; părerea lor va fi neprețuită și – chiar dacă celălalt este implicat doar în anumite aspecte – planificarea nunții devine mult mai distractivă atunci când puteți lua decizii împreună. În plus, rezolvarea problemelor și lucrul în echipă vă ajută să vă dezvoltați ca și cuplu și să fiți mai predispuși la colaborare.
6 Discutați cu alte cupluri căsătorite
Ai participat recent la o nuntă care ți-a plăcut foarte mult? Dacă da, cereți acelui cuplu sfaturi și informații. Probabil vă pot împărtăși ceva din ce au învățat pe parcurs. Uneori, prietenii și familia sunt cele mai bune resurse.
7 Alegeți data
Alegeți câteva date ideale pentru nunta dvs. și încercați să fiți flexibili, dacă este posibil, astfel încât să nu fiți constrânși atunci când încercați să rezervați locul nunții și furnizorii. Luați în considerare factori externi, cum ar fi popularitatea acelor date pentru alți căsătoriți (acest lucru reduce disponibilitatea și crește prețurile), dacă datele ar fi convenabile și pentru oaspeții dvs., precum și diferențele de preț ale locurilor și ale vânzătorilor între anotimpuri. Aici e important să fiți realiști și să luați în considerare și aspectul practic: multe cupluri găsesc inspirație pentru nunți pe plajă, de exemplu, dar a alege această variantă în Iulie în România probabil va însemna ori temperaturi extreme și aglomerație, ori mult mai mult efort pentru organizare.
8 Selectați o temă
Fie că este vorba de culori de nuntă specifice, de inspirație sezonieră sau de o temă reală (cum ar fi o nuntă inspirată de stilul nautic, de exemplu), uneori este util să alegeți un concept pentru a vă proiecta nunta. Odată ce aveți în minte o estetică, este mai ușor să luați decizii de proiectare și, în general, totul pare mai coeziv.
9 Luați în considerare organizarea unei nunți „la fața locului”
În limbajul de nuntă, o nuntă „în afara locului” este cea în care locul nu are o bucătărie comercială și unde trebuie să aduceți totul – gândiți-vă la locuri precum un parc, o plajă publică, chiar și un câmp deschis. În schimb, organizarea unei nunți „la fața locului” – undeva ca un hotel sau un restaurant – va simplifica foarte mult procesul de planificare, deoarece vor avea probabil o gamă largă de oferte de catering disponibile, precum și acces la elementele de bază, inclusiv spațiul desemnat, scaune și mese și, eventual, chiar și un coordonator la fața locului pentru a vă ajuta. Datorită avantajelor în ceea ce privește organizarea și accesibilitatea, majoritatea nunților se organizează în restaurante, săli de evenimente sau hoteluri.
10 Începeți să lucrați la lista dvs. de invitați
Luarea deciziilor cu privire la lista de invitați poate fi un proces complicat și care va depinde în mare măsură de locația și bugetul dvs. Discutați împreună cu partenerul dvs. și membrii cheie ai familiei pentru a pune la punct o listă a tuturor persoanelor pe care ați dori să le invitați la nuntă. Cel mai probabil, va trebui să o restrângeți puțin. De asemenea, va trebui să decideți dacă invitați copii și, dacă da, ce modificări vor fi necesare pentru a acomoda micuții. De multe ori, este vorba de o masă specială, sau chiar un mic loc de joacă, în special dacă nunta are loc într-o locație în aer liber.
11 Aflați cât mai multe despre locație
Asigurați-vă că vă înformați despre prețurile, pachetele și eventualele restricții (inclusiv un buget minim sau un număr de oaspeți) din mai multe locuri diferite de nuntă și recepție înainte de a semna pe linia punctată. Chiar dacă ați găsit o locație și un preț de pachet care îți plac foarte mult, continuă să cauți opinii suplimentare. Întrebați în jur și vedeți cât taxează alte locații înainte de a conveni asupra unui preț. De asemenea, va trebui să țineți cont de anumite opțiuni și să alegeți locuri care pot acomoda nevoile tuturor invitațiilor. Acest aspect este foarte important dacă unii dintre oaspeți urmează un regim alimentar strict sau au mobilitatea restrânsă. Este important ca toți oaspeții să se simtă bine.
12 Alegeți cu atenție colaboratorii
Când vine vorba de organizarea nunții, este esențial să nu vă grăbiți să luați decizii. Dacă alegeți să colaborați cu un profesionist pentru o parte din organizare, luați în considerare cel puțin câteva opțiuni diferite pentru a vă asigura că aceștia vă înțeleg ideile și totodată pot opera în limita bugetului. Ei ar trebui să vă înțeleagă viziunea și dvs să aveți încredere în ei pentru a o executa bine. Dacă stilul lor particular de comunicare nu se potrivește bine sau par nesigure sau par dezinteresați în această etapă, nu va fi o potrivire bună. Nu ar trebui să vă simțiți niciodată jenați să puneți întrebări de-a lungul drumului.
13 Citiți fiecare contract – cu atenție
Veți avea nevoie de un contract de rezervare dacă alegeți să organizați nunta la un restaurant, hotel sau sală de evenimente. Înainte de a semna pe orice linie punctată, asigurați-vă că examinați îndeaproape fiecare detaliu al oricăror contracte pe care le încheiați cu furnizorii de nunți – inclusiv data, locația, orele, depozitele, taxele suplimentare, culorile, cantitățile – totul trebuie să fie în contract, deoarece dacă nu este, sau este scris incorect, nu veți fi protejați dacă nu este executat corect. Aveți grijă să nu existe clauze care vă împiedică să schimbați furnizorul(steag roșu!), politici de anulare extreme sau cu termeni care par unilaterali. De exemplu, un contract ar trebui să descrie ce se întâmplă dacă oricare dintre părți anulează, nu doar clientul. Citiți cu atenție orice politici referitoare la modificările care apar, ceea ce înseamnă că tarifele ar putea fi revizuite dacă există modificări semnificative. Astfel de politici sunt practici standard în această industrie, dar trebuie să vă asigurați că sunteți la curent cu termenii. De exemplu, dacă contractul dvs. necesită catering pentru o listă de oaspeți de 50 de persoane, dar mai târziu decideți să invitați 100, veți fi responsabil pentru plata unei rate mai mari. În mod similar, un loc ar putea avea un număr minim de oaspeți necesar, ceea ce poate fi problematic dacă totalul invitaților care vin este mai mic decât estimarea inițială.
14 Alegeți-vă atent petrecerea de nuntă
Prietenii și familia sunt acolo pentru sprijin emoțional și tactic pe tot parcursul procesului de planificare a nunții și în ziua cea mare. Consultați-vă cu partenerul sau partenera dvs. pentru a decide ce fel de petrecere de nuntă funcționează cel mai bine pentru voi doi – ținând cont de cheltuielile care vin împreună cu această responsabilitate specială. Luați în considerare cine doriți cu adevărat să stea lângă dvs. în timpul acestei ocazii monumentale și dacă sunt capabili să îndeplinească îndatoririle necesare poziției lor pe tot parcursul procesului de planificare.
15 Rezervați blocuri de camere de hotel
Fie că aveți o nuntă într-o destinație unică sau unii dintre oaspeți vin din alt oraș, este posibil ca o parte dintre invitați să aibă nevoie de un loc unde să stea noaptea nunții. Este recomandat să închiriați camere pentru aceștia la un hotel din vecinătate. Acest lucru vă va asigura că toți participanții la nuntă se află în aceeași zonă, iar multe hoteluri pot oferi chiar și o reducere în funcție de numărul de camere solicitate.
16 Alege rochia de mireasă
Găsirea rochiei de mireasă perfectă este un proces unic și personal. Vă recomandăm să începeți căutarea imediat după ce vă alegeți locul de desfășurare și finalizați achiziția, cu nouă luni înainte de ziua cea mare, deoarece acest lucru vă va oferi suficient timp pentru modificări. Cumpărăturile pentru ținutele de petreceri de nuntă a miresei ar trebui să înceapă cu aproximativ șapte până la opt luni înainte de data nunții, în timp ce îmbrăcămintea mirelui poate fi programată în jurul valorii de cinci luni. În funcție de ce decizii ați luat, puteți avea nevoie de o ținută separată pentru alte evenimente planificate în cadrul nunții.
17 Cere ajutor
Cele mai citite articole
Nu uita: nu sunteți singuri. Prietenii, familia și partenerul sau partenera sunt toți gata să vă ajute în moduri care se potrivesc punctelor lor forte. Dar trebuie să cereți – și să îi lăsați să vă ajute. Un moment foarte important pentru a delega sarcini neesențiale este în ziua cea mare, când veți avea nevoie de câteva mâini suplimentare pentru a vă ocupa de sarcini pe care nu le veți putea face singuri. Nu trebuie să vă simțiți niciodată jenați să cereți ajutorul, atâta timp cât înțelegeți și că e posibil să refuze.
18. Luați în considerare decorațiuni lucrate manual
Decorațiunile lucrate manual pot fi rentabile și pot adăuga originalitate și o notă personală incredibilă în ziua nunții tale. Însă nu exagerați, sau veți avea mult mai mult de muncă decât puteți gestiona. Luați în considerare că astfel de proiecte, deși de obicei mai ieftine decât varianta comercială, pot necesita foarte mult timp, așa că fiți realiști atunci când estimați o dată la care să vă apucați.
19 Luați ceva timp liber – Împreună
De dragul propriei sănătăți, asigurați-vă că programați ceva timp pentru voi doi în care să faceți orice altceva decât planul de nuntă. Veți avea nevoie de pauză. Dacă puteți, luați în considerare să vă luați concediu în săptămâna dinaintea nunții- vă ajută să vă asigurați că toate detaliile din ultimul moment sunt puse la punct, iar zilele dinaintea nunții vor părea mult mai puțin stresante.
20 Alegeți și trimiteți invitațiile
Începeți să lucrați la invitații imediat ce v-ați decis asupra stilului de nuntă și ați confirmat locul de desfășurare. Invitațiile se trimit de obicei cu nouă luni înainte de data nunții pentru o nuntă la o destinație îndepărtată și cu patru până la șase luni înainte pentru nunta locală. Nu uitați să cereți confirmări de la toți cei care vor veni, pentru a evita o surpriză neplăcută.
21 Găsiți un oficiant potrivit
Găsirea persoanei potrivite care vă va oficia căsătoria poate fi o călătorie profund personală pentru cupluri. Oricine ar fi, persoana aleasă nu numai că va dicta evenimentul, ci și vă va introduce în uniunea voastră, dând tonul pentru restul vieții voastre împreună. Pentru persoanele religioase, de multe ori, preotul care oficiază căsătoria este și cel care va îndruma cuplul în continuare. Este important să efectuați cu atenție cercetarea, să obțineți recenzii sau recomandări și să vă informați despre prețuri, deoarece fiecare parohie percepe de obicei o taxă pentru cununia religioasă, iar biserica trebuie rezervată.
22 Adăugați câteva note personale
Fie că este vorba de obiceiuri de nuntă familiale sau culturale care au o semnificație specială, sau dacă există o tradiție pe care voi doi doriți să o începeți pentru generațiile viitoare, nu vă fie teamă să încorporați câteva atingeri personale sincere în festivitățile din ziua nunții. Nu uitați, aceasta este ziua voastră!
23 Puneți la punct transportul
Luați în considerare transportul oaspeților, precum și dacă doriți să închiriați un mijloc de transport special în ziua nunții, precum o caleașcă sau o mașină de epocă.
24 Cumpărați verighetele
Luați un moment pentru a vă bucura de ceea ce a mai rămas din logodna dvs. și a statutului de logodnic(ă). Dacă nu ați făcut-o deja, alegeți verighetele ținând cont de stilul personal, material sau alte preferințe, precum și de cât de potrivite sunt cu inelul de logodnă.
25 Evenimentele de dinainte de nuntă
Prânzuri, recepții sau petrecerea burlacilor – există multe evenimente înainte de nuntă. Majoritatea acestor festivități sunt găzduite în mod tradițional de un prieten apropiat sau de un membru al familiei, dar va trebui să participați la o mică parte din planificare. Cel puțin, listele de invitați pentru aceste evenimente vor trebui create de dvs. și transmise gazdelor generoase.
26 Înțelegeți ceea ce nu doriți
Nunta ta ar trebui să se refere la voi doi, în cuplu. Dacă anumite aspecte tradiționale te fac să te simți inconfortabil, să te simți depășit sau pur și simplu nu îți sunt stilul, atunci nu le include în ziua nunții tale. Tradițiile sunt minunate, dar numai atunci când sunt semnificative pentru tine. De exemplu, multe cupluri moderne consideră demodat, de prost gust sau chiar ofensiv obiceiul de a ”fura mireasa”, pe când altele îl percep ca o tradiție bine-venită și o oportunitate de a-și arăta creativitatea.
27 Nu uitați de repetiție
Multe cupluri aleg să facă o repetiție a cinei, iar majoritatea organizează repetiții pentru cel puțin un aspect central al acesteia, precum dansul. La fel ca alte festivități de dinainte de nuntă, cina de repetiție poate fi sau nu găzduită de altcineva decât tine, dar oricum va trebui să participați la procesul de planificare. La fel ca pentru nuntă, cina de repetiție va avea nevoie de un loc, listă de invitați, selecție de catering și invitații. Dacă aveți o nuntă de destinație sau un weekend de nuntă, aceasta poate fi fie legată de petrecerea de bun venit, fie poate rămâne complet separată.
28 Luați în considerare un coordonator de zi
Chiar și atunci când un planificator de nunți cu servicii complete nu intră în ecuație, angajarea unui profesionist pentru a supraveghea detaliile în ziua nunții poate face diferența. Vor ține evidența furnizorilor pentru dvs., vor urmări programul și vă vor ajuta cu orice detalii de ultim moment și sarcini la fața locului pentru care pur și simplu nu veți avea timp. Doar nu lăsați rezervarea până în ultimul minut: chiar dacă e vorba de un coordonator pentru o singură zi, de obicei sunt angajați cu mai multe luni în avans, în special dacă nunta dvs. este într-o perioadă aglomerată.
29 Creați o strategie de socializare
Indiferent dacă doriți ca oaspeții dvs. să împărtășească lumii momente din ziua nunții dvs. sau preferați să aveți o nuntă ”deconectată”, strategia este esențială. Hashtag-urile și cabinele foto sunt o modalitate excelentă de a atrage oaspeții care postează pe rețelele sociale. Pe de altă parte, dacă nu doriți ca oaspeții dvs. să facă fotografii sau să facă videoclipuri în timpul ceremoniei, faceți acest lucru clar printr-un anunț rapid înainte de începerea evenimentului.
30 Căsătoria legală
Multe cupluri aleg să separe cununia religioasă de cea civilă, dar în mijlocul tuturor planificărilor nebunești și al micilor detalii nesfârșite, nu uitați să vă ocupați și de pregătirea aspectului legal. Începeți să căutați și să strângeți documentele necesare de la început, mai ales dacă ceremonia va avea loc într-un alt județ sau chiar în altă țară decât cea de reședință, sau dacă unul din parteneri nu este cetățean european. Nunțile de destinație au adesea propriile prevederi – deci informați-vă din timp.
31 Amână planificarea lunii de miere
Planificarea simultană a unei nunți și a unei luni de miere de vis este nu numai costisitoare, ci și consumatoare de timp, mai ales dacă voi doi faceți totul singuri. Poate fi o idee bună să amânați puțin planificarea lunii de miere. Multe cupluri recomandă distanțarea nunții și a lunii de miere pentru a aprecia cu adevărat totul, mai degrabă decât să fie prea epuizați după nuntă pentru a se bucura pe deplin de escapada postnupțială.
32 Discursiuri, toast-uri și lecturi
Toast-urile sunt de obicei ținute de către naș la începutul ceremoniei, dar nu există o regulă. Totuși, momentul trebuie ales în așa fel încât toți oaspeții să fie atenți. Dvs. sunteți responsabil pentru notificarea celor care trebuie să se adreseze invitaților despre responsabilitățile lor, acceptarea cererilor de a vorbi și organizarea ordinii de vorbire. Includerea lecturilor în ceremonie, fie că este tradițională, culturală sau literară, este o modalitate excelentă de a onora oameni importanți din viața ta care nu fac parte din petrecerea de nuntă. Ca și în cazul toasturilor, vă asumați responsabilitatea pentru alegerea vorbitorilor și alegera ordinii în care aceștia vor vorbi.
33 Aranjarea spațiunui
Pe măsură ce se apropie data nunții, verificați-vă la locul de desfășurare pentru a afla când furnizorii dvs. pot ajunge pentru a aranja spațiul cu decorul ales de dvs. Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, dar în unele cazuri, este posibil să existe alte evenimente planificate chiar în aceeași zi, ceea ce lasă foarte puțin timp pentru pregătiri. Asigurați-vă că transmiteți informațiile tuturor celor implicați, astfel încât toată lumea să fie ”pe aceeași lungime de undă”.
34 Alege muzica
Indiferent dacă aveți o trupă live, dacă ați angajat un DJ sau sunteți singuri, va trebui să alegeți toate melodiile cheie care trebuie să fie redate în timpul festivităților nupțiale. La fel de important: nu uitați să creați și o listă a melodiilor pe care cu siguranță nu doriți să le auziți. Muzica este o parte esențială a unui astfel de eveniment, așa că merită atenția dvs. Mai ales dacă ați angajat un specialist, asigurați-vă că există comunicare
35 Stabiliți programul
Crearea unui program cuprinzător pentru ziua nunții vă asigură că toată lumea este la curent cu calendarul și locația (sau locațiile) și vă ajută să vă asigurați că evenimentele zilei se desfășoară fără probleme. Includeți lucruri precum întâlniri pentru păr și machiaj, când vor sosi decorațiunile și mâncarea, transportul / sosirea la locul ceremoniei, sosirea cuplului la petrecere, discursuri și primul dans, când va fi tăiat tortul, etc. Trimiteți copii ale acestui program către nași, fotograf, domnișoara de onoare, membrii cheie ai familiei, toți furnizorii și oricine altcineva care ar trebui să știe.
36 Mulțumește-le celor dragi
A auzi că eforturile ți-au fost recunoscute chiar poate face diferența. Asigurați-vă că aranjați mici cadouri pentru petrecerea de nuntă și pentru oricine a jucat un rol important în călătoria dvs. de planificare a nunții – inclusiv prieteni care au participat pentru a vă ajuta cu toate proiectele și, bineînțeles, părinții sau alți membri ai familiei care am fost acolo pentru voi și v-au sprijinit pe parcurs. Nu ezitați să vă arătați recunoștința în timpul toastului de nuntă.
37 Concentrați-vă pe imaginea de ansamblu
Fiți prezenți în moment și simțiți dragostea – vă căsătoriți! Nu vă faceți griji cu privire la detalii și dacă unele lucruri nu sunt perfecte. Ce vor observa cu siguranță oaspeții? Un cuplu stresat, care este copleșit de detalii în ultimul moment. Încercați să vă relaxați și să vă bucurați de toate momentele speciale alături de cei dragi. Întrebați orice cuplu căsătorit – acesta e cel mai prețios lucru din ziua nunții!
Nu este atât de dificil să vă planificați singur nunta, tot ce aveți nevoie este puțină organizare și atenție la detalii. Tot mai multe cupluri preferă flexibilitatea care vine atunci când își stabilesc singure programul, iar dacă alegeți această variantă, cheia reușitei este perseverența și organizarea. Vă dorim succes și o nuntă minunată!