Stabilirea unui buget de nuntă te ajută să eviți risipa de bani și să nu rămâi cu datorii după marele eveniment. Evident, există o serie de aspecte importante de care ar trebui să ții cont în momentul în care începi să pui pe hârtie toate cheltuielile. În cadrul acestui articol, îți vom oferi câteva sfaturi pentru o planificare financiară optimă.
Costul total al unei nunți este influențat de o mulțime de factori, printre care și locul în care trăiești, numărul de invitați, tradițiile pe care alegi să le respecți, iar lista continuă. Astfel, când îți planifici bugetul pentru nuntă trebuie să iei în considerare:
- Valoarea cheltuielilor pe care le estimezi, în raport cu suma pe care o poți cheltui în realitate.
- Timpul pe care îl ai la dispoziție pentru pregătirea nunții.
- Economiile pe care te poți baza, plus sumele pe care intenționezi să le economisești lunar, până la marele eveniment.
Cheltuieli pe care trebuie să le iei în calcul
Înainte de a stabili bugetul este important să discuți cu partenerul de cuplu despre așteptările și dorințele fiecăruia, ținând cont de veniturile voastre, dar și de economii. Împreună vă veți putea crea o imagine mult mai clară despre cât puteți cheltui pentru organizarea nunții.
Iată o listă a celor mai importante cheltuieli pentru organizarea nunții:
- Închirierea locației;
- Servicii de catering/meniurile invitaților, incluzând și băuturile;
- Flori și decorațiuni;
- Fotograf/cameraman;
- Muzică (DJ sau o anumită formație);
- Tortul de nuntă;
- Taxe pentru oficierea căsătoriei;
- Invitații și mărturiile de nuntă;
- Cadouri pentru nași;
- Ținute de nuntă;
- Coafura și machiajul miresei;
- Verighete.
O metodă eficientă pentru împărțirea bugetului constă în alocarea unui procentaj clar pentru fiecare categorie de cheltuieli. De exemplu, 40% din buget va acoperi costul locației, 5% – pe cel al ținutelor etc.
Ține cont de aceste sfaturi pentru o planificare eficientă a cheltuielilor:
- Folosește o aplicației gratuită pentru monitorizarea bugetului și a cheltuielilor nunții.
- Discută deschis cu viitorul soț/viitoarea soție despre așteptările financiare și eventualele compromisuri pe care sunteți dispuși să le faceți.
- O reevaluare periodică a bugetului joacă un rol esențial. Astfel, bugetul poate fi ajustat constant, în funcție de nevoi și de situații neprevăzute.
Stabilirea unei limite de cheltuieli
Să presupunem că îți dorești o nuntă de 15.000 de euro, respectiv echivalentul în lei, evenimentul fiind programat peste 10 luni. Însă, până acum, tu și partenerul tău de cuplu ați reușit să strângeți doar 8.000 de euro. Dacă veniturile voastre nu vă permit să economisiți foarte mult pe parcursul următoarelor luni, există câteva variante de luat în considerare:
- Redimensionarea nunții, fără a depăși bugetul real;
- Căutarea unor noi modalități pentru creșterea veniturilor, care să permită economisirea lunară a unor sume mai mari;
- Solicitarea unui ajutor financiar din partea familiei și a prietenilor;
- Un credit pentru nuntă.
Accesarea unui credit pentru nuntă
Dacă nu ai reușit să strângi suficienți bani pentru a acoperi toate cheltuielile, poți lua în calcul accesarea unui credit pentru nuntă.
Un credit pentru nuntă poate fi o soluție rentabilă pentru finanțarea evenimentului, dacă rambursarea se va face într-un termen rezonabil și nu va afecta, pe viitor, bugetul familiei.
Înainte de a accesa un împrumut este important să compari mai multe oferte de creditare disponibile pe piață. Trebuie să știi că ai la dispoziție și o modalitate simplă și eficientă, care te ajută să găsești cel mai bun credit pentru nevoile tale, într-un timp foarte scurt. Platforma de comparare Sortter îți oferă acces, în mod gratuit, la informații esențiale despre o serie de împrumuturi disponibile pe piața financiară. Astfel, vei fi la curent cu toate costurile, de la dobânzi și DAE până la comisioane. Comparând ofertele prezentate, vei putea identifica rapid pe cea mai avantajoasă soluție care-ți asigură finanțare pentru organizarea unei nunți de vis.