Este destul de dificil pentru un părinte să aleagă din multitudinea de ghiozdane întâlnite pe piaţă. Astfel alegerea unui ghiozdan pentru școală poate deveni o adevărată provocare.
Ghiozdanul este un element esențial al fiecărui elev ce trebuie purtat aproape tot timpul anului. Astfel pentru sănătatea copilului, este important ca părinţii să aleagă un model robust și confortabil. Evident, gusturile copilului trebuie luate în considerare, dar copiii cresc repede și opiniile lor se schimbă la fel de repede!
Așadar, alegerea trebuie să fie concentrată mai degrabă pe caracteristicile tehnice ale ghiozdanului decât pe designul acestuia, cu riscul de a fi necesară reînnoirea achiziției conform noilor eroi din desene la modă.
Alegerea ghiozdanului nu trebuie făcută la întâmplare
Ghiozdanul trebuie adaptat la nivelul de educație, la vârstă și la morfologia copilului. Conform standardelor definite de Ministerul Educației Naționale, greutatea rucsacului nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului, trebuie să fie practic și ușor de manevrat, mai ales pentru copiii cu mai multe discipline.
Ghiozdanul unui şcolar conţine pe lângă manuale, caiete, dosare din plastic, penar şi diverse elemente pentru disciplinele auxiliare – toate acestea adăugând o sarcină în plus pe umerii copilului.
Prin urmare, este important să se adapteze alegerea în funcție de nivelul de educație al copilului, deoarece acesta nu va avea mereu aceleași nevoi în ceea ce privește forma, spațiul și rezistența ghiozdanului. Cumpărarea unei genţi prea mari va fi inutilă și incomodă pentru copil, dacă este prea mică, tot conţinutul va fi aglomerat şi ghiozdanul se poate deteriora mai repede, deoarece fermoarul și cusăturile sunt forțate.
Forma și greutatea
Cele mai citite articole
Forma și greutatea sunt primele criterii de luat în considerare la cumpărarea unui ghiozdan. În primul rând, forma ar trebui să fie adaptată la dimensiunea copilului: lățimea ghiozdanului nu trebuie să o depășească pe cea a umerilor săi.
În ceea ce privește greutatea, atunci când este plin, cu toate cele necesare, precum rechizite pentru clasa pregatitoare, ghiozdanul nu trebuie să cântărească mai mult de 10% din greutatea copilului (de exemplu, greutatea medie a unui copil în școala primară este de 22 kg, ghiozdanul plin nu ar trebui, așadar, să cântărească mai mult de 2,2 kg). Prin urmare, este bine să se aleagă, un model cât mai ușor, dar rezistent.
Unele genți sunt, de asemenea, echipate cu mai multe compartimente, oferind o capacitate bună de depozitare, îmbunătățind ergonomia și rănind copilul cât mai puțin posibil.
Purtarea ghiozdanului în mod greșit poate provoca probleme elevilor
În plus față de alegerea ghiozdanului, de la o vârstă fragedă, este necesară educarea copiilor în mod corespunzător în ceea ce privește purtarea unei încărcături, manipularea obiectelor și adoptarea posturii corecte pentru a preveni posibile probleme de spate, dureri de gât sau dureri de umăr.
Modul de a ridica și transporta sarcini este esențial, deoarece coloana vertebrală este tensionată constant. Cu cât copilul asimilează mai repede această tehnică, cu atât va deveni mai mult un reflex și o va face apoi în mod natural.
În concluzie, modelul de ghiozdan recomandat trebuie să fie uşor de manevrat potrivit pentru nivelul de educație, vârstă și morfologia copilului.