Pe fondul crizei sanitare, de-a lungul anului 2020, numărul activităților desfășurate acasă a crescut. Oamenii lucrează de la domiciliu, petrec mai mult timp în interiorul casei, au transferat distracția de afară în interior, joacă jocuri pacanele online și mare parte din ceea ce făceau înainte se întâmplă acum în casă.
Toate aceste activități echivalează cu o creștere a consumului de energie, apă și căldură. Drept urmare, valorile înregistrate la nivelul indicatorilor de energie sunt în creștere, atât la nivel național, cât și global. În atare condiții, este posibil ca oamenii să poată economisi atât timp cât își petrec mare parte din timp în interiorul locuinței?
Consumul de resurse energetice la nivel global
Anul 2021 a însemnat un maxim la nivel de consum al energiei, de 9562 MW, pe teritoriul României. Cu toate acestea, în 2019, cele mai mari state consumatoare de energie sunt China (141, 7 EJ – exajoule), SUA (94,65 EJ) și India (34,06 EJ).
În comparație cu 2018, nivelul consumului de energie a scăzut cu 1,3% în 2019, în timp ce consumul de petrol a crescut cu 0,9 milioane de barili pe zi. China rămâne principalul consumator de petrol, cu 680,000 de barili pe zi.
În ceea ce privește consumul de gaze naturale, acesta a fost mai mare cu 2% (aproximativ 78 miliarde de metri cubi). SUA și China sunt cei mai mari consumatori pe acest segment, în timp ce Japonia și Rusia au înregistrat o scădere a cererii de gaz în 2019.
Consumul de cărbuni a scăzut cu 0,6%, anul 2019 marcând cel mai redus nivel de consum în ultimii 16 ani (27%). Această scădere s-a datorat statelor OECD care au optat pentru resurse alternative de generare a energiei, cu toate că Indonezia (0,6 EJ) și China (1,8 EJ) au raportat un consum crescut.
Creșterea ponderii consumului de resurse alternative de energie a condus la scăderea ritmului de consum a resurselor tradiționale. Combustibilii bio și celelalte surse regenerabile sunt din ce în ce mai folosiți în procesul de producție a energiei – cu până la 3,2 EJ în 2019.
Primele locuri sunt ocupate de energia eoliană (1,4 EJ) și de cea solară (1,2 EJ). Energia hidroelectrică a înregistrat o creștere de 0,8 EJ, în timp ce energia nucleară a avut o creștere similară (0,8 EJ).
China este în egală măsură, atât un consumator, cât și un producător masiv de energie. În ceea ce privește energia eoliană, acest stat a furnizat 0,8 EJ, reușind să se claseze pe primul loc și la furnizarea de energie nucleară (0,5 EJ) și hidroelectrică (0,6 EJ). Alte state care contribuie la producția de energie alternativă sunt Japonia, Turcia și India.
Recomandări pentru a economisi când stai mai mult acasă
Este destul de dificil să economisești energia atunci când stai mai mult la domiciliu, mai ales atunci când este vorba despre o familie. Planificarea modului de consum și repartizarea anumitor sarcini tuturor membrilor constituie primul pas care trebuie făcut pentru eficientizarea consumului. Există o serie de recomandări care trebuie aplicate zilnic până când se transformă într-o rutină pentru fiecare membru al familiei:
- Trebuie profitat la maxim de lumină naturală și redus la maxim consumul inutil al iluminatului artificial;
- Dispozitivele care nu sunt utilizate în timpul zilei sau al nopții trebuie scoase din priză – în acest fel se va economisi energia care este consumată de aceste aparate, chiar și în stare de stand-by;
- Temperatura în cameră trebuie menținută la un nivel cât mai scăzut, mai ales atunci când valoarea exterioară a temperaturii este pozitivă;
- Spălarea rufelor trebuie efectuată la o temperatură scăzută (40 de grade în loc de 60 sau 95 de grade) și numai la nivelul maxim de încărcare a rufelor per spălare;
- Consumul apei trebuie să fie redus la minimul necesar;
- Utilizarea modului “eco” (consum redus) în cazul tuturor dispozitivelor care sunt prevăzute cu acest tip de economisire a energiei;
- Uscarea hainelor se poate face la fel de eficient pe un uscător obișnuit în locul unuia electric.
În afara acestor sfaturi uzuale și aplicabile de mare parte dintre membrii familiei, consumul de energie și resurse poate fi îmbunătățit și prin intermediul următoarelor recomandări:
- Schimbarea trimestrială a filtrelor de aer de la aparatele de aer condiționat (în cazul în care acestea acumulează particule de praf în exces, consumul crește cu până 50%);
- Monitorizarea tuturor punctelor de consum termic, energetic și de apă din locuință cu ajutorul calorimetrelor, a apometrelor sau ale unui contor inteligent pentru curentul electric;
- Ferestrele ineficiente din punct de vedere al conservării căldurii cresc valoarea facturii cu până la 20%, ceea ce înseamnă că un sistem de ferestre care se închide etanș este recomandat pentru a economisi pe termen lung;
- Repartizarea corespunzătoare a mobilierului în încăperi și spațiile cât mai bine aerisite, care permit menținerea căldurii și circulației aerului ajută la eficientizarea costurilor și a reducerii consumului de energie în locuință.
În plus, iată și câteva sfaturi practice și utile pe termen îndelungat:
- Laptopul folosește cu 85% mai puțină energie în comparație cu un sistem desktop;
- Televizoarele cu diagonală mică consumă mai puțin decât cele cu ecran mare;
- Fierbătoarele eco consumă cu 20% în comparație cu cele clasice;
- Becurile cu LED scade costul facturii la energie cu 90%;
- Izolație exterioară a locuinței (casă sau bloc) echivalează cu 40% costuri mai scăzute;
- centrală termică nouă este cu 25% mai eficientă în comparație cu una care este mai veche de 15-20 de ani.
Să economisești energie este mai ușor decât îți poți imagina, mai ales dacă vrei ca facturile curente să aibă un nivel cât mai scăzut. Tot ce trebuie să faci este să începi să aplici sfaturile și recomandările de mai sus și costurile vor începe să se reducă pe termen lung.