Home NuntaDecoratiuni Nunta Stilul de design victorian. Caracteristici.

Stilul de design victorian. Caracteristici.

by admin@nunta
design victorian

Dacă îți plac interioarele decorate în culori puternice, elegante, cu o mulțime de ornamente și detalii, stilul victorian este ideal pentru tine. Acest stil, care își are rădăcinile în Revoluția Industrială, se află la polul opus față de stilurile de design contemporane, fiind caracterizat de mobilier masiv, elemente supradimensionate și numeroase accesorii, care îți vor transforma locuința într-un loc primitor și atractiv. 

Pentru victorieni, Revoluția Industrială a dus inclusiv la o revoluție în decorațiunile interioare, iar în centrul acestui stil se aflau luxul și exuberanța. În zilele noastre, stilul de design victorian poate părea greu de reprodus. Totuși, pentru a implementa principiile decorațiunilor interioare victoriene în propria locuință, nu este neapărat necesar să dispuneți de un buget imens sau de o casă veche. Aveți, pur și simplu, nevoie de puțin timp și de creativitate.

Istoria designului interior victorian

Stilul victorian s-a născut în spațiul cultural englez, în timpul domniei reginei Victoria I a Angliei (1837-1901). Este un produs al Revoluției Industriale, care, prin dezvoltarea diferitelor utilaje, a permis clasei de mijloc să intre în posesia unor piese de mobilier extrem de ornamentate. Pe măsură ce membrii clasei de mijloc au devenit din ce în ce mai bogați, aceștia au căutat să-și etaleze statutul prin obiecte care aparțineau, până atunci, numai persoanelor din înalta societate. Aceste elemente includeau caracteristici arhitecturale specifice decorațiunilor victoriene, cum ar fi tavane ornamentate, aplice, lambriuri și tapiserii elegante.

Amenajarea unei camere de inspirație victoriană

Puteți reconstitui în propria locuință elementele designului interior victorian, dacă respectați câteva principii simple de design. Rețineți că, pentru a putea îngloba stilul victorian în propria casă, probabil că va trebui să alegeți doar câteva dintre aceste principii, pe care să reuniți cu propriul decor.

Exuberanță

Decorul victorian este considerat drept un amestec eclectic de stiluri, caracterizat prin ornamentare excesivă. Este cunoscut faptul că epoca victoriană s-a remarcat prin reinterpretarea mai multor stiluril din istorie, la care se adaugă introducerea influențelor din Orientul Mijlociu și din Asia, la nivelul pieselor de mobilier, al podelelor din marmură, al accesoriilor și al decorațiunilor interioare.

Mobilier masiv

Mobilierul victorian are o greutate substanțială, fiind confecționat din lemn masiv. Corpurile de mobilier sunt supradimensionate și adesea amplasate la mică distanță unul față de celălalt, într-un echilibru delicat între un ambient aglomerat și unul confortabil. Scaunele și canapele au dimensiuni mari și sunt confortabile. Mobilierul prezintă ornamente extrem de detaliate, iar stilul poate varia de la unul delicat, cu linii curbe, până la unul precis, geometric.

Texturi și imprimeuri

În casele victorienilor, se regăseau numeroase țesături bogate din mătase sau catifea, pe care puteți opta să le utilizați ca parte a unui decor victorian adaptat la cel contemporan. Perdelele victoriene erau adesea confecționate din catifea sau mătase somptuoasă și ornate cu dantelă, panglici sau broderii.

Cele mai citite articole

Victorienii apreciau imprimeurile, pe care le integrau în diferite aspecte ale decorului, de la perdele până la perne și de la covoare până la tapet. Imprimeurile florale sunt ideale pentru perne sau pentru tapiseria scaunelor.

Adesea, la începuturile design-ului interior victorian, mai multe imprimeuri erau prezente în aceeași încăpere. Puteți reproduce acest aspect prin combinarea unor accesorii cu dungi, cu modele geometrice sau cu modele florale.

Cromatică

Victorienii preferau tonurile întunecate și profunde, în locul celor vii sau vesele. Încercați nuanțe delicate precum trandafiriul, culoarea lavandei sau tonuri de gri, iar pentru o variantă mai caldă, alegeți galbenul-muștar, vișiniul sau turcoazul, atunci când creați un decor tipic stilului victorian. Nuanțele întunecate caracterizează inclusiv elementele din lemn, cu lambriuri și podele în culori închise și mobilier de mahon sau nuc.

Accesorizare

În timp ce mobilierul supradimensionat dau tonul principal pentru stilul încăperii, micile detalii sunt cele care pot crea cu adevărat un aspect autentic. În design-ul victorian, accentele și accesoriile au un rol foarte important. Pentru a adăuga câteva astfel de note subtile, puteți afișa în locuință mici statuete sau busturi, oglinzi, tablouri sau fotografii cu rame bogat ornamentate, colecții de cărți legate în piele, obiecte ornamentale din sticlă, veselă din porțelan sau sfeșnice.

În epoca victoriană, călătoritul era considerat un semn al prosperității, astfel că decorul includea suveniruri, hărți amănunțite și reprezentări ale globului pământesc.

Detaliile ornamentale, inclusiv stucaturile, vitraliile, gravurile și ferestrele arcuite, cu forme care se regăsesc și în cazul mobilei, abundă în decorul tipic victorian.

În ceea ce privește iluminarea, la fel ca și celelalte elemente, și aceasta este elegantă și îmbietoare, provenind de la candelabre, lampadare, aplice și șemineuri, foarte putine corpuri de iluminat moderne.

Stilul victorian adus în prezent

Dacă stilul victorian nu vă convinge în totalitate, însă doriți să vă amenajați locuința într-un stil eclectic, trebuie să știți că stilul victorian poate fi ușor modernizat. Includeți-l, pur și simplu, într-o variantă atenuată – utilizați culorile specifice pe suprafețe mai mici, pe fundaluri mai puțin încărcate, adăugați doar câteva accesorii sau alegeți câteva corpuri de mobilier de inspirație victoriană pe care să le integrați într-un design contemporan, ca în această cameră văzută pe Houzz.

Cele mai citite articole

O sa-ti placa:

extrastyle.ro