Nunta este cel mai important eveniment din viata unui om. Dar de asemenea si din viata unui invitat la nunta! Deoarece, mai in gluma, mai in serios, daca cineva acceptra invitatia la o nunta trebuie sa stie exact la ce se inhama.
Prin urmare, la cununia civila (daca va duceti si la aceasta si nu va duceti direct la nunta, sarind peste cununia civila, dupa cum se mai obisnuieste) de regula se oferă cadouri pentru tinerii căsătoriți. Aici paleta este foarte vasta. Fiind la inceput de drum, evident orice de la vesela, tacâmuri, electrocasnice, lenjerii de pat, etc. sunt binevenite. La nunta de regula se oferă bani, dupa cum bine stiti. Un mic sprijin pentru tinerii casatoriti.
Darul de nunta
Discutiile privind darul sunt ample de cand se stie. Dar se aplica tuturor evenimentelor. De regula cu cat ești mai apropiat de miri cu atat darul de nunta este mai ridicat. Pentru nasi, parinti, frati, bunici, veri, matusi si prieteni apropiati suma e mai mare. Pentru restul invitatilor se merge pe o suma generica specifica anului in care are loc nunta. A se tine cont ca nu este o regula: exista invitati care dau mai mult, precum si invitati care au dau mai putin. De asemenea, exista invitati care considera ca darul difera dacă nunta este facuta la Caminul cultural sau la un restaurant de mare lux. Dar locatia evenimentului nu trebuie sa devina o obligatie pentru invitați. In aceeasi masura nu este corect sa reduceti din valoarea pe care v-ati propus initial s-o cadonati in functie de atmosfera de la nunta. Daca te-ai hotarat sa dai o anumita suma n-ar trebui sa aibă importanta ce fac ceilalți invitați. Fiecare da la nunta atat cat isi doreste, cat isi permite si cat considera ca e de bun simt dupa ce a tatonat piata. Iar daca consideri ca nu faci fata din punct de vedere financiar nu te duci la nunta. E simplu.
Cele mai citite articole
Estimativ vorbind, darul pentru invitatii generali este cuprins intre 800-1500 lei în functie de gradul de apropiere de miri. Pentru invitatii foarte apropiati darul incepe de la 2000 lei de regula si merge cat de sus va tine bugetul. Daca vei participa singur, fara partener, la o nunta, iar veniturile tale se incadreaza intre 2.000 și 3.000 lei, atunci plicul pe care il oferi la finalul petrecerii ar trebui să conțină suma de 800 lei.
Alte cheltuieli
Nu uitati ceva important: daca v-ati hotarat sa mergeti la o nunta, pe langa darul de la nunta, ca invitat trebuie sa mai ai in minte si cheltuielile pe care le implica vestimentatia, partea de cosmetica dar si transportul in cazul in care evenimentul nu se desfasoara in aceeasi localitate cu voi. Nu uita de asemenea ca acesta e un eveniment oficial care impune o tinuta si o prestanta anume. Pe langa tinuta pentru tine si partener – in caz ca mergi insotit la nunta, trebuie sa ai in vedere si tratamentele de infrumusetare. In afara de pregatirile de rigoare, cu ținuta, coafura si transportul pana la locatia unde se va desfasura petrecerea, traditia si codul bunelor maniere spun ca ar trebui sa mergem pregatiti totusi cu o anumita suma de bani sau un cadou pentru cei pe care ii sarbatorim, in semn de apreciere si susținere. Facem aceasta specificare deoareece mai exista si invitati la nunta care…se fac ca uita de darul de nunta!
Important: Un lucru important este sa fii atent cu veniturile tale. Chiar dacă ești foarte apropiat de persoana care te-a invitat sa ii fii alaturi i nuna dintre cele mai importante zile din viata, nu trebuie sa faci compromisuri financiare daca nu iti permiti. Cu siguranta mirii vor intelege daca nu vei participa la nunta.